Dierenartspraktijk EemnesVaccinaties

Om ervoor te zorgen dat uw dier gezond blijft is het belangrijk dat hij of zij elk jaar ingeënt wordt. Inenten wordt ook wel vaccineren genoemd en bij Dierenartsenpraktijk Eemnes gebruiken wij de vaccins uit de Nobivac-lijn van MSD.

 

Hond

Als pup krijgt uw hond 3 inentingen, normaal gesproken op een leeftijd van 6 weken, 9 weken en 12 weken. Dit noemen wij de basisvaccinaties. Onder het kopje puppy’s wordt hier uitgebreider op ingegaan. Hierna wordt uw hond elk jaar ingeënt volgens een schema dat afgestemd is op de leefomstandigheden van uw dier en de risico’s die het loopt om ziek te worden.

Wij vinden het belangrijk om niet vaker in te enten dan nodig is. Daarom geven wij maar eens per drie jaar de grote cocktail. Deze cocktail geeft bescherming tegen hondenziekte (canine distemper virus), parvo, ziekte van Weil (Leptospirose) en leverziekte (Hepatitis contagiosa canis). De twee tussenliggende jaren krijgt uw hond de kleine cocktail. Deze bevat entstof tegen de ziekte van Weil. Elk jaar moet uw hond voor deze ziekte opnieuw worden ingeënt omdat de vaccinatie na een jaar niet langer bescherming geeft.

Indien uw hond naar het buitenland gaat dan is een hondsdolheid (rabiës) vaccinatie verplicht. De hondsdolheidvaccinatie kan gelijktijdig met de jaarlijkse inenting worden gegeven. Deze vaccinatie geeft 3 jaar lang bescherming tegen rabiës.

Wanneer uw hond een verhoogd risico loopt om kennelhoest te krijgen, bijvoorbeeld als hij of zij naar een pension gaat, dan geven we een neusdruppelvaccinatie die extra beschermt tegen kennelhoest. Deze inenting wordt in de neus gedruppeld in plaats van per injectie toegediend. Voor elke inenting wordt de gezondheid van uw hond gecontroleerd. De gezondheidstoestand van uw dier kan invloed hebben op de werking van de vaccinaties. Als er bijzonderheden zijn dan bespreken we die ook direct.

Kat

Als kitten krijgt uw kat 2 vaccinaties, normaal gesproken op 9 en 12 weken leeftijd. Dit noemen wij de basisvaccinaties, hierna wordt uw kat jaarlijks ingeënt volgens een schema dat is afgestemd op de leefomstandigheden van uw dier en de risico’s die het loopt om ziek te worden.

De basisvaccinatie en daaropvolgende vaccinatie bestaan uit een cocktail die beschermd tegen niesziekte (feline calicivirus en feline herpesvirus type 1) en kattenziekte (feline panleukopenievirus). Daarna krijgt uw kat nog maar eens per drie jaar deze grote cocktail, de andere jaren krijgt uw kat alleen de vaccinatie tegen niesziekte.

Indien uw kat naar het buitenland gaat dan is een hondsdolheid (rabiës) vaccinatie verplicht. Deze kan gelijktijdig met de jaarlijkse vaccinatie gegeven worden en geeft 3 jaar bescherming tegen rabiës.

Voor sommige pensions en kattenhotels is nog een extra vaccinatie tegen Bordetella bronchiseptica (een bacterie die ook niesziekteklachten kan veroorzaken) verplicht. Dit is een neusdruppelenting.

 

Als uw dier bij Dierenartsenpraktijk Eemnes staat ingeschreven krijgt u automatisch een oproep thuisgestuurd wanneer het weer tijd is voor de jaarlijkse vaccinatie.

De prijzen van de entingen kunt u vrijblijvend telefonisch bij ons opvragen.