Na de operatie

Als uw huisdier onder narcose is geweest zijn er een aantal dingen waar u thuis op kunt letten om het herstel van de narcose/operatie zo goed mogelijk te laten verlopen.

Bij thuiskomst:
Een dier dat onder narcose is geweest kan zijn temperatuur minder goed reguleren en makkelijk afkoelen. Het is dan ook belangrijk om uw huisdier de eerste dag binnen en warm te houden, op een korte uitlaatbeurt na voor honden. Maakt u een fijn plekje voor uw huisdier met een warme deken om op te liggen en eventueel een kruikje als dit door de dierenarts of assistente wordt aangegeven.

Eten en drinken:
Na een narcose kunnen dieren misselijk zijn, u merkt dit aan veelvuldig smakken, slikken en speekselen. Wanneer uw huisdier thuis is mag het wat drinken, het is verstandig om het eten nog 2-3 uur uit te stellen. Het is de eerste dag beter om vaker kleine porties aan te bieden dan in een keer een grote maaltijd.

Uitlaten en activiteit:

HOND
Ga op de dag van de operatie/behandeling alleen even met uw hond naar buiten om de ontlasting en plas te doen.
Heeft u hond een buikoperatie ondergaan, dan moet hij/zij tenminste een week rustig aan doen. Dit wil zeggen aan de riem uitlaten. Trap lopen, springen en spelen zoveel mogelijk vermijden. Dit is belangrijk om het herstel van de buikwond goed te laten verlopen.

KAT
Houdt uw kat de dag van en in ieder geval de dag na de operatie/behandeling binnen. Katten die een buikoperatie hebben ondergaan, moet u 5 -7 dagen binnen houden. Om het herstel van de buikwond goed te laten verlopen.

Wond en hechtingen:
Wanneer er hechtingen in de huid zitten mogen deze na 10-12 dagen verwijderd worden, u kunt hiervoor kosteloos een afspraak maken. Bij o.a. sterilisaties en castraties wordt een onderhuidse hechting geplaatst en is verwijderen niet nodig. Bij beide hechtmethoden mag uw huisdier niet veel aan de wond likken, bijten of krabben. Als u merkt dat uw huisdier dit wel doet kunt u een plastic kraag ophalen of een medical pet shirt. Komt er bloed of (vies) wondvocht uit de wond of gaat de wond open neem dan direct contact op met de praktijk.  Een controle na operatie is altijd gratis! (excl. evt. extra medicatie, zalf, verband)

Medicatie:
U krijgt bij het ophalen van uw dier pijnstilling en zo nodig andere medicatie mee. Start hiermee zoals aangegeven op de verpakking. De pijnstiller werkt ook ontstekingsremmend dus ook wanneer uw huisdier geen pijn aangeeft is het belangrijk om deze te geven voor een optimaal wondherstel.

Veel sterkte met het herstel van uw huisdier!