Na de operatie

Een dier dat onder narcose is geweest kan zijn temperatuur minder goed reguleren en makkelijk afkoelen. Wij zullen u bij het ophalen van uw dier eventueel aanraden een kruik bij uw konijn/knaagdieren te leggen of bijvoorbeeld een deken in het hok te leggen.

Eten en drinken
Het is bij knaagdieren dus erg belangrijk dat zij zo snel mogelijk weer eten na de narcose. Op de praktijk houden wij dit al goed in de gaten. Mochten ze echter bij ons nog niets gegeten hebben dan doen ze het thuis in het eigen hok soms wel. Anders kunt ook ‘lekkere’ dingen aanbieden zoals kruidenhooi en verse groenten (als uw dier dat gewend is) Mochten ze 1-2 uur na thuiskomst nog niet gegeten hebben neemt u dan contact op met de praktijk. Wij zullen u dan waarschijnlijk vezelrijk dwangvoer voor konijnen/knaagdieren meegeven.

Wond en hechtingen:
Wanneer er hechtingen in de huid zitten mogen deze na 10-12 dagen verwijderd worden, u kunt hiervoor kosteloos een afspraak maken. Bij sterilisaties en andere buikoperaties wordt een onderhuidse hechting geplaatst en is verwijderen niet nodig. Bij beide hechtmethoden mag uw huisdier niet aan de wond likken, bijten of krabben. Als u merkt dat uw huisdier dit wel doet kunt u een medical pet shirt ophalen. De eerste dag kan het zijn dat de wond nog nat is. We willen dan niet dat er stof en zaagsel uit het hok aan de wond blijft plakken.  Na een buikoperatie raden wij dan ook aan de eerst dagen katoenpluis of zachte deken te gebruiken. (natuurlijk niet als ze aan de deken gaan knagen) Kijk de eerste week dagelijks even naar de wond. Minimale zwelling mag, maar bij te veel zwelling of verlies van bloed, wondvocht of pus  uit de wond moet u even contact opnemen met de praktijk.

Medicatie:
U krijgt bij het ophalen van uw dier waarschijnlijk pijnstilling mee, hiermee mag u diezelfde avond al beginnen. De pijnstiller werkt ontstekingsremmend, ook wanneer uw huisdier geen pijn aangeeft is het belangrijk om deze te geven. Overige medicatie gebruikt u zoals wij op het etiket hebben aangegeven.

Veel sterkte met het herstel van uw huisdier!